Stroje na zpracování surovin

Stroje na zpracování surovin.

Stroje v kuchyni šetří čas a pracovní síly, snižují námahu a zvyšují produktivitu práce. Zpracování surovin je v porovnání s ruční přípravou dokonalejší a hygieničtější. Stroje mohou být jednoúčelové, víceúčelové nebo univerzální, na těsto, na zeleninu, na maso.
Mechanickým zpracováním surovin rozumíme například loupání, škrábání,krájení, sekání, mletí, naklepávání, drcení, strouhání, krouhání, míchání, tření, šlehání, mixování, pasírování, cezení, prosívání, odšťavování, lisování, rozvalování, dělení, vykrajování, tvarování, vytloukání, atd.

Univerzální kuchyňské stroje (kuchyňské roboty)

Patří k základnímu vybavení kuchyně. Vyrábějí se v různých velikostech a provedeních. Mají vertikální hřídel, která vykonává planetový pohyb a slouží k hnětení, míchání tření a šlehání v kotlíku. Kotlík je upevněn v podkovovitém držáku, který lze zvedat a spouštět. Při použití menších kotlíků se používá redukce. Horizontální hřídel pohání přípojné strojky, které se ke stroji připevňují. Strojky slouží na mletí masa, kávy, koření a máku, nařezávání a naklepávání masa, strouhání a krouhání, pasírování apod.

Mixéry

Slouží k mixování surovin, pokrmů a nápojů. Na dně je soustava ostrých nožů, které se velmi rychle otáčejí a surovinu rozmělní a promíchají. Podle provedení jsou mixéry ruční (ponorné), stolní a mobilní. Vyrábějí se v různých velikostech.

Šlehače

Jsou ruční, které šlehají dvěma proti sobě se otáčejícími metličkami. Některé lze upevnit k držáku, který umožňuje šlehat v misce, aniž bychom šlehač museli držet v ruce. Stolní šlehače mají malý kotlík a šlehají jednou metličkou, stejně jako kuchyňské roboty, jsou však jednoúčelové.

Odšťavovače citrusů

Získávají šťávu přitlačováním poloviny citrusu na otáčející se vroubkovaný hrot. Šťáva odtéká přes sítko, které ji zbaví pecek, do připravené nádoby.

Lis na citrusové plody

Šťáva se z poloviny citrusového plodu lisuje tlakem pomocí páky.

Mlýnky na kávu

Podle způsobu mletí rozlišujeme kamenové a tříštivé. U kamenových se zrnka kávy drtí mezi dvěma kovovými kameny, z nichž jeden je pevný a druhý se otáčí. Jemnost mletí lze nastavit změnou vzdálenosti kamenů. Kávu umí semlít i velmi jemně. Protože se kameny třením značně zahřívají, je lepší mlít pomalu a ne příliš velké množství najednou, aby se káva nepřepražila.
Tříštivé kávomlýnky mají na dně nože, podobně jako mixér. Ty rychlým otáčením kávu roztříští. Čím déle kávu meleme, tím je jemnější. Tak jemná jako z kamenového mlýnku ale nebude a proto je vhodná zejména do kávovarů. Pro mletí většího množství kávy se nehodí.

Nářezové stroje

Krájí kotoučovým nožem uzeniny, sýry, studená masa, zeleninu, apod. Sílu plátků lze nastavit.
Rozlišujeme nářezové stroje ruční, poloautomatické a automatické. Ruční nemají motor a nůž roztáčíme a potravinu krájíme ručně. Poloautomatické mají nůž poháněný elektromotorem, ale vše ostatní děláme ručně. Automatické nářezové stroje nastavíme, zapneme a pak už krájí samy.

Kráječe chleba

Existují v provedení podobném nářezovým strojům, s kruhovým nožem který mívá ostří se zoubky. Takový kráječ krájí postupně jednotlivé krajíce. Ve větších provozech se používají kráječe, které mají listové pilky, které rozřežou celý bochník najednou.

Ostatní stroje a strojky

Různé jednoúčelové strojky a jejich kombinace na strouhání pečiva, ořechů sýra, drtiče ledu, atd.

Stroje na zpracování těsta

Hnětací a mísicí stroje

Používají se ke zpracování velkých množství těsta. Stroj s hnětacím ramenem je připevněn k podlaze. Těsto se míchá v pojízdné díži, která se přitom otáčí.

Dělicí stroje (děličky)

Slouží k rozdělování těsta na stejné díly. Existují periodické, které těsto dělí v několika cyklech na stejném místě a kontinuální, které mají pohyblivý pás a k dělení dochází nepřetržitě (kontinuálně).

Vyvalovací stroje (vyvalovačky)

Vyválí těsto na potřebnou tloušťku. Vyrábějí se různé druhy a používají se ve výrobnách, velkých stravovacích provozech, v pekárnách a cukrárnách.

Stroje na zpracování masa

Mlýnky na maso

Vyrábějí se ruční a elektrické, různých velikostí a typů. Maso se vkládá do válce, ve kterém je šnekem posunováno ke křížovému noži a ocelové řezné destičce s otvory (šajba). Velikost otvorů určuje, jak hrubě či jemně bude maso semleto. Vyžadujeme-li jemné semletí, můžeme mlýnek sestavit tak, že použijeme najednou dva nože a dvě šajby – nejdříve dáme hrubší a potom jemnější.
Ve větších provozech se používá výkonný masový mlýnek v provedení vlček.

Kutry

Jsou to stroje, které sekají a současně míchají maso. Kutr má kruhovou mísu, která se otáčí kolem své osy a přibližuje maso do ní vložené k soustavě rychle se otáčejících svislých srpovitých nožů. Menší stolní kutry mívají nádobu hrncového tvaru a nože se otáčejí vodorovně u jejího dna.

Pily na kosti a maso

Používají se v provozech, kde se bourají velké kusy hovězího a vepřového masa. Jsou okružní a pásové.

Stroje na zpracování zeleniny

Stroje na praní a škrábání brambor a kořenové zeleniny (škrabky)

Brambory a zelenina jsou unášeny otáčejícím se dnem a odírají se o vnitřní stěny škrabky a oplachovány tekoucí vodou. Válec ve kterém se brambory škrábou i dno jsou vyrobeny z nerezavějícího ocelového plechu s otvory s ostrými hranami, nebo mají karborundové obložení.
Moderní škrabky umožňují brambory a zeleninu před škrábáním nejdříve oprat – při praní se dno otáčí opačným směrem. Po skončení práce je třeba stroj důkladně vystříkat vodou.

Stroje na strouhání, krouhání a řezání zeleniny

Jsou to samostatné stroje různých velikostí a provedení s jednou či několika funkcemi. Elektromotor pohání hřídel, která otáčí vyměnitelnými kotouči nebo válci, které umožňují zeleninu různě tvarovat.

Salmon Gastro

Firma Salmon-Gastro vznikla v roce 2000. Do silného konkurenčního prostředí jsme vstoupili s množstvím plánů a nových úkolů. Podařilo se nám vybudovat fungující servisní oddělení vyškolených pracovníků a současně uspokojit rostoucí nároky zákazníků spolehlivým zařízením a kvalitními službami.

Při záplavách v srpnu 2002 byly prostory společnosti vyplaveny vodou z Vltavy. Za vydatné podpory všech pracovniků jsme se poté přestěhovali do nových prostor na předměstí Českých Budějovic.

Abychom udrželi krok se stále se zvyšujícími nároky zákazníků, následujeme aktuální trendy v gastronomii. Neustále zkvalitňujeme naše služby. Naše servisní středisko je k dispozici nonstop 7 dní v týdnu. Kvalitu jako hlavní ukazatel naší práce, dokazuje stále se rozšiřujíci kniha referencí. Zákazníci u nás pohodlně zaparkují. Vítejte

Kontakt

Opatovická 2, České Budějovice, 370 10 (křižovatka Opatovická - Pražská, mapka) Spol. s.r.o. je vedená u Krajského soudu v Českých Budějovicích oddíl C, vložka 10158 Telefon:+420 387 220 369 Fax:+420 387 221 380 Email:obchod@salmon-gastro.cz Web:www.salmon-gastro.cz Jednatel: +420 777 308 979 Obchod: +420 777 272 110 Servis: +420 777 308 959, +420 777 272 180 IČO:260 30 357 DIČ:CZ26030357
Salmon Gastro (c) 2017 Všechna práva vyhrazena